Palacinky síce nie sú tou najlepšou voľbou pri diéte, ale majú mnohé živiny, ktoré sú pre naše telo prospešné. Trik spočíva vo výbere vhodnej múky, ako je napríklad celozrnná múka, z ktorej vieme vykúzliť skvelé celozrnné palacinky. Taktiež je pre naše telo prospešné, ak obmedzíme sladké polevy, ako je javorový sirup či čokoláda.
Potrebná dávka sacharidov
Uhľohydráty sú hlavným zdrojom paliva v tele, znamená to teda, že palacinky sú tiež skvelým zdrojom energie. Napríklad konzumovanie celozrnných palaciniek (v hodnote asi 200 kalórií) má 30 gramov celkového obsahu uhľohydrátov. Celozrnné palacinky sú preto lepšou možnosťou. Stále budete mať dostatok sacharidov na podporu vášho aktívneho životného štýlu.
Ďalšou výhodou celozrnných palaciniek je tiež to, že dodávajú vlákninu, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Ako teda pripraviť tie najlepšie palacinky pre naše telo?
Ingrediencie
- 2 šálky celozrnnej múky
- prášok do pečiva (1/2 lyžičky)
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 šálky beztukového mlieka (alebo aspoň nižšie percento tuku)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- sprej na pečenie alebo iný prípravok na potretie panvice
Postup
Zmiešajte všetky suché prísady v miske. Následne pridajte do misky mokré ingrediencie a dobre premiešajte lyžičkou, až kým nezmiznú všetky suché miesta.
Zahrejte si veľkú panvicu. Ľahko nastriekajte olej na panvicu a natrite na panvicu približne 1/4 šálky palacinkového cesta. Keď sa bubliny na palacinke usadia a okraje sú stuhnuté, palacinku môžeme otočiť. Opakujte so zvyškom cesta.