• Domov
  • Cestovanie
  • Fashion
  • Domácnosť
  • Recepty
  • O nás

Blogik.sk

Recepty

Ako založiť ten najlepší kvások doma z dvoch ingrediencií ?

23. októbra 2019

Dobrý a kvalitný kvások je základ pre výborný domáci chlebík. Chlieb stále patrí k najhlavnejším potravinám, bez ktorého si viacerí z nás nevieme predstaviť dobré raňajky či večeru. V nasledujúcom článku vám presnejšie priblížime založenie domáceho kvásku krok po kroku.

Na založenie kvásku budeme potrebovať ražnú múku a vodu. Taktiež budeme potrebovať čistý zaváraninový pohár s viečkom.

Založenie kvásku – Prvý deň 

Zmiešame 100 gramov ražnej múky so 100 mililitrami vody. Poriadne všetko premiešame a necháme na teplom mieste odstáť 12 až 24 hodín. Pohár zakryjeme viečkom, ale nezakrútime, aby mal kvások dostatočný prístup k vzduchu. 

Druhý deň 

Kvások prikŕmime tým, že k nemu znova pridáme 50 gramov múky a 50 mililitrov vody. Musíme si pri tom však vždy dávať pozor, aby sme kvások miešali s čistou lyžicou a v žiadnom prípade nemôžeme lyžicu od kvásku utierať prstami. Do kvásku by sa nám tak mohli dostať rôzne nežiadúce baktérie. A to predsa nechceme 🙂 . Kvások prikryjeme a necháme odstáť ďalších 24 hodín.

Tretí deň 

Na tretí už môžeme pozorovať zmeny. Kvások sa nám trošku zväčšil a taktiež sa v ňom začali tvoriť malé bubliny. Znovu kvások prikŕmime v rovnakom pomere ako v druhý deň – pridáme 50 gramov múky a 50 mililitrov vody. 

Štvrtý deň

Na štvrtý deň kvások nabral väčší objem. Je potrebné, aby ste mali dostatočne veľkú nádobu. Ak sa vám zdá, že už teraz je váš kvások skoro v trištvrtine pohára, musíte pólku kvásku vyhodiť. Opäť prikŕmime – 50 gramov ražnej múky a 50 mililitrov vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň. Ak sa nám počas týždňa bude zdať, že máme kvásku veľa, časť kvásku jednoducho dáme preč. 

Záver

Po 14tich dňoch máme hotový kvások. Z tohto kvásku si odoberieme dve polievkové lyžice, ktoré skladujeme v malom zaváraninovom poháriku v chladničke. Ide o takzvaný materský kvások, ktorý kaz za týždeň vyberieme z chladničky a prikŕmime.  Ostatok kvásku je najlepšie spotrebovať do siedmich dní alebo ho jednoducho zmrazíme či vysušíme. 

kvások

Zmrazenie kvásku

Kvások si nadávkujeme na tanierik či malý plech čajovou lyžičkou. Postupujeme, ako keby sme robili cookies 🙂 . Tvoríme z kvásku malé placky, ktoré vložíme spolu s tanierikom na dve hodiny do mrazničky. Následne tieto malé placky vyberieme z mrazničky a dáme do inej uzatvárateľnej nádoby a vložíme naspäť do mrazničky.

Ako rozmraziť kvások

Z nádoby v mrazničke vyberieme jednu placku kvásku. Vložíme ju do pohára s viečkom a  zalejeme 50timi mililitrami mierne vlažnej vody. Pri izbovej teplote necháme rozmraziť. Tento kvások následne dokŕmime múkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 9-12 hodín. Pohár jemne prikryjeme viečkom a už len čakáme 🙂 .

Sušenie kvásku

Dve polievkové lyžice kvásku rovnomerne rozotrieme na papier na pečenie.  Takýto kvások necháme pri izbovej teplote poriadne “vysušiť”. Vysušený kvások pozbierame a rozmrvíme, ktoré vložíme do uzatvárateľnej nádoby. Takto sušený kvások skladujeme na suchom a tmavom mieste. Pri oživení takéhoto sušeného kvásku postupujeme podobne ako v prípade rozmrazovania kvásku. V tomto prípade však pridávame ku kvásku postupne polievkové lyžice vody a dobre miešame. Ak sa nám vytvorí hmota, ktorá sa podobá na cesto, máme skoro hotovo. Tento kvások prikryjeme a necháme chvíľu odstáť, pokým sa na ňom nezačnú tvoriť bublinky. Potom tento kvások prikŕmime polievkovou lyžicou múky a vody. Tento kvások môžeme krikŕmiť ešte jedenkrát, aby ho bolo dostatočne veľa. Následne ho skladujeme v chladničke. 

Lea a Andy

servirovanie fit pomarancovej babovky

Fit pomarančová bábovka bez vajec

10. februára 2020
hotová punčová torta

Recept: Punčová torta

19. marca 2020
ryžové buchtičky plnené mäsom

Recept na tradičné čínske ryžové buchtičky

12. februára 2021
Už ste boli v @nivycentrum pozrieť detský kúti Už ste boli v @nivycentrum pozrieť detský kútik s hračkami #barbie a #mattel ? 📍🥰
#blogik
Vedeli ste, že 🔎: 📍#louvre je najväčšie Vedeli ste, že 🔎:
📍#louvre je najväčšie múzeum na svete?
📍jeho kompletné prejdenie by trvalo približne 100hodín 😅 - my sme tu strávili asi 4 hodiny 🧐
#blogik #blog #paris #museum #france #paříž #travel #traveltheworld #louvremuseum
#paris 💖 Vedeli ste, že mala byť pôvodne #e #paris 💖
Vedeli ste, že mala byť pôvodne #eiffeltower postavená v Barcelone? ✈️☕️Barcelona vežu však odmietla 🥐 zdala sa im príliš vysoká a mysleli si, že by sa nehodila k vzhľadu a panoráme mesta 🥖#blogik #blog #travel #france #eiffeltower #parisfrance #parisvibes #parislover
Our trip to Paris ✈️ #paris #france #eiffeltow Our trip to Paris ✈️
#paris #france #eiffeltower #gallerylafayette
Sledujte nás aj na Instagrame - #Blogik.sk

(c) 2019 - Blogik.sk

Leuš a Andy

We are using cookies to give you the best experience on our website.

You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

Blogik.sk
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

3rd Party Cookies

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!