Túto milú, žltú rastlinku má hádam v záhrade každý. Veľa ľudí ju však berie skôr ako burinu a na jej skvelé účinky zabúda. Vedeli ste, že sa z púpavy dá spracovať každá jej časť vrátane koreňov? Práve listy a korene obsahujú najviac vitamínov a minerálov, ako sú napríklad vitamín C, K, B a minerály ako vápnik, horčík, železo, draslík a zinok.
Púpava sa používa hlavne na podporu trávenia, podporu laktácie alebo ako pomoc pri infekcii močových ciest.
Krajšia pokožka
Púpava je vďaka obsahu horčíka a zinku veľmi prospešná pre našu pleť. Podporuje aj detoxikáciu, ktorá našej pokožke taktiež pomáha. Z púpavy si môžete pripraviť tinktúru alebo jednoducho pomlieť listy a korene, ktoré si uložíte v olivovom oleji a získate tak prírodný olej na pokožku.
Ako spracovať púpavu
Korene a listy
Celá púpava sa môže konzumovať surová, varená, sušená, pražená.. jednoducho, môžete z nej robiť všetko, čo vás napadne. Z listov a koreňov sa pripravujú aj obklady, ktoré pomáhajú pri liečbe kožných rán, ako sú vredy či abscesy.
Púpavový med
Na prípravu medu budeme potrebovať 1 šálku kvetov púpavy, citrón, 1,5 šálky vody a 1,5 šálky cukru. Ak máme všetky ingrediencie, môžeme sa pustiť na prípravu. Do hrnca dáme vodu, 2 plátky citróna a kvety púpavy. Takúto zmes necháme aspoň 12 hodín lúhovať. Nasledujúci deň všetko poriadne ešte premiešame a precedíme. Takúto “púpavovú vodu” dáme naspäť do hrnca, pridáme cukor a varíme približne 20 minút. Med máme už skoro hotový, stačí ho už iba naliať do čistých pohárov a poriadne zatvoriť 🙂 .
Šalát z listov púpavy
Listy púpavy sú veľmi chutné aj v surovom stave napríklad vo forme šalátov. Stačí pridať nakrájané paradajky, uhorku, papriku, pokvaplať olivovým olejom a dochutiť korením a soľou.
Púpavový čaj
Na prípravu čaju sa môže použiť prakticky celá púpava. Kvety sa dajú piť samotné, korene a listy je lepšie kombinovať inou bylinkou.
Vyprážané kvety púpavy
Na prípravu budeme potrebovať kvety púpavy, vajce, múku, mlieko, soľ a korenie. Kvety opláchneme v osolenej vode. Z múky, vajíčka a mlieka si pripravíme cestíčko, v ktorom obalíme hlávky púpavy. Následne ich vypražíme a dochutíme soľou a korením.