Tvaroh je vďaka obsahu bielkovín, vápnika, vitamínov B potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Tvaroh obsahuje taktiež vysoké množstvo proteínov. Iba jedna šálka obsahuje až 23 gramov bielkovín, čo je skoro 50% odporúčanej dennej dávky, ktorú by malo naše telo dostať. Liečivá sladkosť = želatína. Želatína prospieva kĺbom, chrupavkám a taktiež aj kostiam. Taktiež obsahuje vitamíny a probiotiká, ktoré pomáhajú nášmu tráveniu. Spojením hlavne týchto dvoch ingrediencií vznikne chutná a výživná tvarohová torta, vhodná aj pre deti.
Suroviny na tortové cesto
- 4 ks vajíčko
- 5 PL trstinového cukru
- 5 PL polohrubá múka
- 2-3 PL hrubá múka
- 2 PL kakao (nemusí byť)
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva
- 100 ml olej
Suroviny na tvarohový krém
- 500 g mäkký tvaroh
- 250 ml smotana na šľahanie
- 1 ks vanilkový cukor
- 3 PL práškový cukor (nemusí byť)
- 20 g želatína
Suroviny na jahodové želé
- Jahodový kompót (môže byť aj iné ovocie)
- 1-2 ks tortové červené želé
- 2 PL trstinový cukor
Postup na tvarohovú tortu:
Najskôr si pripravíme cesto. Bielka si vyšľaháme a postupne primiešame cukor. Keď je sneh dostatočne hustý, po jednom vmiešame žĺtka. Pridáme olej a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Cesto vylejeme do formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút.
Želatínu zalejeme 100 ml studenej vody a necháme ju rozpustiť. Potom ju zohrejeme tak, aby bola tekutá. Dávame si pozor, aby sme želatínu nepriviedli do varu. Tvaroh vymiešame s cukrom, šľahačku vyšľaháme a vmiešame do tvarohu. Za stáleho miešania prilievame želatínu a krém natrieme na vychladnutý korpus.
Na vrch tvarohovej torty poukladáme jahody. Pripravíme si červené tortové želé podľa návodu na obale. Necháme ho trochu vychladnúť a následne ovocie zalejeme teplou želatínou. Musíme však postupovať opatrne. Želatínu najskôr prilievame po lyžičkách, aby sa nám nevpila do tvarohu. Tvarohovú tortu dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín. Ak sa nám nepáči vzhľad torty, môžeme ju dookola ozdobiť piškótami, trubičkami či rôznymi maškrtami :). Vrch torty som jednoducho ozdobila kokosom. Tvarohová torta so želatínou a ovocím je na svete, dobrú chuť!
TIP na záver: Vyskúšajte aj náš recept na rebarborový koláč.