Tento koláč je veľmi výživný a ľahký. Obsahuje mnoho vitamínov, ktoré nám všetkým po zime chýbajú. Hoci si veľa ľudí mylne myslí, že rebarbora je ovocie, nie je tomu tak. Rebarbora je zelenina, ktorá sa považuje za jednu z najvýživnejších potravín.
Ingrediencie:
- 300 g špaldovej múky
- štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko na potretie
- 200 g rebarbory
- 200 g jahôd
- 5 lyžíc trstinového cukru
Postupne si zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, žĺtky, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Rebarboru a jahody nakrájame na malé kúsky, ktoré v miske ešte posypeme trstinovým cukrom.
Ako očistiť rebarboru?
Zo stopky postupne stiahnite jemnú červenú šupku, ktorá by sa nedala potom rozžuť a mohla by spôsobiť i tráviace ťažkosti. Ak pripravíme koláč z čerstvej rebarbory, nebude mať v sebe toľko vlásočníc, ktoré by nám potom mohli pri konzumácii vadiť. Očistenú rebarboru už iba nakrájame na kúsky.
Cesto si rozvaľkáme podľa potreby a nanesieme na plech, ktorý sme si vystlali potravinárskou fóliou na pečenie. Cesto sa snažíme natiahnuť tak, aby sme s ním mohli vystlať aj steny plechu. Urobíme si ako keby „vaničku“ z cesta, do ktorej rovnomerne navrstvíme jahodovo-rebarborovú plnku. Okraje koláča potrieme vajíčkom. Koláč pečieme približne 35-40 minút na 180°C.
Dobrú chuť!