Aké účinky má hokkaido tekvica?
- Obsahuje množstvo betakaroténu,
- vitamín A,
- draslík,
- luteín,
- zeaxatín,
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- fosfor,
- vlákninu,
- znižuje krvný tlak,
- je vhodná pre diabetikov,
- má nízky obsah kalórií,
- je to skrátka vitamínová a zdravá bomba!
Recept na FIT hokaido polievku:
Budeme potrebovať:
- 1 Hokkaido tekvica
- Cibuľa
- Soľ a koreniny podľa chuti (čierne korenie, bobkový list.)
- Olivový olej
- Tekvicový olej (na ozdobenie)
Postup prípravy hokaido polievky:
- Surovú umytú tekvicu aj so šupou rozkrojíme na polovicu a vydlabeme jadierka. Jadierka ešte môžeme ďalej spracovať, tak ich nezahadzujte.
- Tekvicu nakrájame na mesiačiky a následne na menšie kocky. Nakrájame si taktiež cibuľu, ktorú si v hrnci na troche olivového oleja osmažíme. Pridáme nakrájanú tekvicu, ktorú tiež chvíľu osmažíme.
- Následne tekvicu a cibuľku zalejeme asi 1 – 2 litrami vody, pridáme soľ, koreniny a ostatné dochucovadlá podľa chuti.
- Zmes varíme, pokým tekvica nezmäkne. Následne hokaido polievku môžeme vymixovať. Ja nepoužívam žiadne zahusťovače a ani smotanu, vy však môžete kľudne použiť na zahustenie napríklad zemiaky.
- Hokaido polievku môžeme podávať s chlebovými krutónmi, na sucho opraženými tekvicovými semiačkami, pokvapkanú tekvicovým olejom či bielym jogurtom.
Tip na záver: Čo so semiačkami z Hokkaido tekvice?
Hokaido polievka je výborná, ale aj samotné tekvicové semiačka :). Tekvicové semiačka som vybrala a dala na 2 minúty do mikrovlnnej rúry. Po vybratí som jadierka pomiešala a osolila. Tento postup som opakovala, pokým neboli jadierka „opražené“.
Dobrú chuť!