Pred samotným pečením je potrebné si uvedomiť, že pečenie z kvásku je oveľa dlhšie, ako pečenie s použitím droždia. Droždie je síce rýchlejší a ľahší spôsob, no kváskový chlieb má predsa len svoje čaro – lepšie sa trávi. Kvások sa pripravuje len z troch ingrediencií – múka, voda a hlavne čas. Pri kváskovom pečení môžeme s istotou tvrdiť, že sme nepoužili žiadne umelé látky. Pri droždí totiž vzniká takzvané alkoholové kvasenie, ktoré náš organizmus zaťažuje.
Potrebné suroviny na kváskový chlieb:
- 150 gramov hladkej múky
- 150 gramov vody
- 1 lyžica kvásku
- 400 gramov hladkej múky
- 50 gramov ražnej celozrnnej múky
- 180 gramov vody
- 3 lyžičky soli
- 3 lyžičky oleja
- 1 varený zemiak
Postup na prípravu rozkvasu
Do misky pridáme 150 gramov múky, vodu a kvások, všetko premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 6 až 8 hodín kysnúť.
Do kysnutého základu pridáme 3 polievkové lyžice soli.
Následne do cesta pridáme nastrúhaný varený zemiak a olej.
Pridáme hladkú múku, ražnú múku a vodu. Všetko dôkladne premiešame a vložíme do misky na chlieb – ošatky.
Cesto prikryjeme sáčkom a necháme znova trochu podkysnúť.
Keď nám cesto dostatočne nakysne, môžeme ho prevrátiť na papier na pečenie, ktorý vložíme do rúry.
Pečenie kváskového chleba
Chlebík najskôr pečieme v rozohriatej rúre 10 minút na 250 stupňoch a následne 30 minút pri 200 stupňoch. Výsledkom je takýto krásny, zemiakový a hlavne domáci kváskový chlieb, dobrú chuť :).