Možno nie som sama, ktorá ostáva tento rok doma. Ešte pred rokom som mala veľké plány. Ísť na nejakú milú romantickú chatku alebo si užiť wellness so saunou a bazénom. Dnes je však doba trochu iná a Silvester doma v kruhu najbližšej rodiny je voľba, ktorú si zvolilo asi viacero z nás. Ako sa však zabaviť aj doma bez toho, aby vám (povedzme si úprimne), rodinka už neliezla na nervy? Vyskúšajte pár receptov, ktoré vás zabavia na celý deň.
Detský (nealko) punč
Na prípravu nealkoholického punču budeme potrebovať ovocný čaj, pomaranč, jablko, pól litra pomarančového džúsu, hrozienka, pár klinčekov, celá škorica, cukor – najlepšie hnedý (môžeme použiť aj med či citrónovú šťavu). Ako prvé nalejeme do hrnca džús, potom cca liter – liter a pól horúceho ovocného čaju. Všetko varíme a pridáme nakrájané jablko, pomaranč – aj pomarančovú kôru a ostatné suroviny. Musíme si dať pozor na to, aby sme celú zmes zbytočne dlho nevarili – varíme iba pokým nám jablko trochu nezmäkne. Punč si dochutíme podľa chuti a môžeme podávať.
P.S. Ak však máte chuť na alko verziu, pridejte si do svojho pohára rum 😉 .
Tiramisu
Tiramisu je skvelý nápad práve na Silvestrovský večer, keď sa Vám už po Vianociach nechce piecť ďalšie ťažké koláče. Na prípravu budeme potrebovať piškóty, kávu, podľa chuti rum či iný sladký tmavý alkohol, biely jogurt alebo smotanu na šľahanie, cukor podľa chuti, kakao či čokoládu na posypanie. Ak chceme spraviť tento zákusok trochu výnimočnejší, môžeme si ho rovno pripraviť v pohároch na stopke. Na spodok dáme vrstvu piškótov, ktoré pokvapkáme uvarenou kávou a alkoholom. Na piškóty pôjde krém, ktorý môžeme pripraviť iba z jogurtu a cukru, smotany a cukru alebo ako to robím ja – zmiešam aj jogurt a aj smotanu s cukrom. Túto zmes dáme na piškóty a následne na krém dáme ďalšiu vrstvu piškót, ktoré môžeme v káve namočiť alebo ich zas iba pokvapkáme. Nasleduje ďalšia vrstva krému, ktorá ak máme nízky pohár, je už posledná – ak máme poháre vyššie, pokračujeme vo vrstvení. Poslednú vrstvu krému posypeme kakaom či nastrúhanou čokoládou a dáme odležať do chladničky.
Silvestrovská slaná misa
Tak k tomuto hádam nepotrebujeme žiaden postup :). Pridávam tu však pár fotiek na inšpiráciu. Nebojte sa použiť aj obyčajné krekry či namiesto taniera použiť drevenú doštičku na krájanie. Vyčaríte tak pekný efekt.
Nebojte sa pridať aj čerstvú zeleninu či hrozno a orechy.
Silvestrovská nátierka
Na Silvestrovskom stole nemôžu chýbať jednohubky, ktoré sú často ochutené rôznymi nátierkami. Jednou z nich je aj syrovo-cesnaková nátierka. Na prípravu budeme potrebovať tvrdý nastrúhaný syr, kyslú smotanu, cca 3 strúčiky cesnaku, tatársku a korenie so soľou. Do asi 4roch lyžíc smotany pridáme 2 polievkové lyžice tatárskej omáčky. Do zmesi pridáme pretlačený cesnak a pridáme postrúhaný syr podľa konzistencie – aby sa dala nátierka ľahko rozotierať. Podľa chuti dochutíme ešte soľou a korením. Dobrú chuť! 🙂
Bonus – aktivita v podobne tvorby novoročných pohľadníc
Zabavte sa výrobou novoročných pohľadníc. Na prípravu budete potrebovať to, čo máte doma. Papier, fixky, farebné papieriky, servítky, mašle.. skrátka všetko, čo vás napadne.