Ganache z čokolády som v tomto recepte použila po prvýkrát. Musím sa priznať, že som sa toho najskôr bála. Neverila som, že mi poleva dostatočne stuhne. Základ je však kvalitná viac percentná čokoláda. Ak túto polevu robíte z nejakej menej percentnej, môže sa vám stať, že vám poleva nestuhne alebo v nej budú hrudky. Pojem ganache pochádza z francúzska, kde znamená čokoládovú polevu 🙂 .
Ingrediencie
- Polohrubá múka – 1 hrnček
- Mlieko – cca ¾ hrnčeka
- Maslo
- Kypriaci prášok
- Vanilkový cukor
- Práškový cukor
- Kakao (nemusí byť)
- Vajíčka – 3 ks
- Smotana na šľahanie 33% – 2 ks
- Čokoláda – viac percentná
- Stužovač šľahačky
- Ovocie – čučoriedky, maliny..
- Džem – podľa chuti
Postup prípravy čucoriedkovej torty s ganache:
Najskôr si dáme zohriať mlieko (ja som ho klasicky zohriala v hrnčeku v mikrovlnke). Následne ho vytiahneme z mikrovlnky a pridáme väčšiu lyžicu masla. Premiešame a necháme vychladnúť.
Ďalej si rozdelíme vajíčka na dve časti – bielka do jednej misky a žĺtka do druhej. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom. Pridáme mlieko s maslom, múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor a kakao. Postupne do tejto zmesi zľahka primiešame náš sneh vytvorený z vyšľahaných bielkov.
Ja som si pre tento recept vybrala srdiečkovú formu, ktorá je však značne menšia a cesto som musela piecť na dvakrát. Vy však môžete použiť aj normálnu okrúhlu formu, z ktorej si neskôr srdiečko vytvarujete.
Formu si vymažte maslom a posypte hrubou múkou, aby sa nám cesto neprilepilo. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne 30 minút. Cesto si však radšej sledujte.
Ak máte ceste hotové, rozrežte si ho klasicky na 2 polovice. Jednu polovicu som natrela marhuľovým džemom. Plnku si urobíme tak, že šľahačku vyšľaháme spolu so stužovačom. Plnku môžeme ďalej doplniť aj o ovocie. Ja som zvolila čučoriedky.
Na plnku položíme druhý plát cesta. Torta je už skoro hotová 🙂 .
Tvorba čokoládového ganache:
Smotanu privedieme do varu v malom hrnci. Do druhej nádobky si podrvíme čokoládu na menšie kúsky, aby sa nám ľahšie topila. Čokoládu zalejeme so zohriatou smotanou a miešame, pokým sa nám nevytvorí ucelená poleva. Pridáme lyžičku masla, ktorú taktiež dobre premiešame. Chvíľu počkáme, kým nám poleva trochu nevychladne a začne tuhnúť.
Následne ganache môžeme začať liať na tortu.
Tak a čučoriedkovú tortu s ganache máme hotovú 🙂 . Výzdoba je už na vás. Dobrú chuť!